Bent u bekend met afwijkend mondgedrag en/of een afwijkende slik? Dan is de oro-myofunctionele therapie (OMFT ©) wellicht iets voor u!
Veel kinderen gebruiken tijdelijk een speen, een doekje, knuffel of hun duim om op te zuigen. Dit is heel normaal. Als kinderen dit wat langer blijven doen kan dit één van de oorzaken van afwijkende mondgewoonten zijn. Afwijkende mondgewoonten hebben een negatieve invloed op de stand van het gebit, de lipsluiting en de stand van de tong. Het leidt vaak tot een afwijkende slik.
Veel volwassenen bijten op hun nagels of lippen. Vaak ademen zij door de mond. Deze vormen van afwijkend mondgedrag kunnen leiden tot het slikken met de tong tussen de tanden(= afwijkende slik).
Er wordt gesproken van afwijkend slikken wanneer de tong tijdens het slikken tussen of tegen de tanden aankomt. Per dag slikt iemand ongeveer 2000 keer. Wanneer de tong elke keer tijdens het slikken kracht uitoefent op de tanden en/of kiezen, zal dit van invloed zijn op de stand van de tanden en kiezen.
Wanneer er niet of te laat wordt ingegrepen bij afwijkend mondgedrag & slikken kan dit leiden tot een verstoord evenwicht in de mond met als gevolg een afwijkende kaak- en/of gebitsstand.
Gelukkig kan logopedie helpen door middel van de Oromyofunctionele therapie.Binnen de praktijk zijn wij gespecialiseerd in het geven van deze therapie. Het is een intensief oefenprogramma gericht op correct gebruik van de spieren in het mondgebied. Door middel van specifieke metingen houden we de resultaten nauwkeurig bij. Gemiddeld zijn er ongeveer 20 behandelingen nodig; hierbij wordt er een intensief huiswerkprogramma meegegeven.
Voor OMFT zijn geen leeftijdsgrenzen; oefeningen kunnen voor ieder ontwikkelingsniveau worden aangepast. Deze therapie is een zeer goede ondersteuning van bijvoorbeeld een orthodontische behandeling. Wij werken daarom ook nauw samen met tandartsen en orthodontisten.