Voor de communicatie is het belangrijk dat het gehoor in orde is. Je moet:
• Horen wat een ander zegt en begrijpen wat de ander zegt (taal)
• Wat je zelf zegt moet je duidelijk kunnen zeggen (spraak) om gehoord te worden
• Als je niet (meer) kunt horen, dan is het belangrijk om te leren hoe je moet liplezen (spraakafzien) of hoe (ondersteunende) gebarentaal te gebruiken. De logopedist in een audiologisch centrum kan gehoortesten afnemen en hoorapparatuur aanpassen
• Goed kunnen luisteren: aandacht en concentratie zijn hierbij belangrijk
• Op het gehoor klanken kunnen herkennen en weten welke letter bij welke klank hoort, wat voorwaarden zijn voor het leren lezen.
Zonder te kunnen horen zal uw kind dus moeilijker leren praten. Het kan voorkomen dat kinderen vanaf de geboorte niet of minder goed horen (aangeboren slechthorendheid). Uw kind kan ook tijdelijk een verminderd gehoor hebben. Dit komt veel voor bij middenoorontsteking. Als uw kind een oorontsteking heeft, hoort hij tijdelijk minder en krijgt dus niet alles mee uit zijn omgeving. Dit belemmert de ontwikkeling van het praten. Het is belangrijk om als ouder alert te zijn op het feit dat uw kind soms wat minder goed kan horen en hier rekening mee te houden tijdens de communicatie, zodat het verminderde gehoor een minimale invloed heeft op de ontwikkeling van het praten.
Logopedie
Als u twijfelt over het gehoor van uw kind, dan kunt u contact opnemen met de logopedist.