Mondgedrag bij kinderen

Afwijkend mondgewoonten zoals speenzuigen en vingerzuigen (na het derde levensjaar), mondademen en nagelbijten is gedrag dat kinderen zichzelf eigen maken De balans van de spieren kan hierdoor verstoort raken. Deze spieren oefenen kracht uit op de tanden en botten. Spieren die een belangrijke rol spelen zijn de tong, de lippen en de wangen. Wanneer deze krachten niet in balans zijn, kunnen de tanden anders gaan staan of de botten anders groeien.
Als uw kind door zijn mond ademt, kan de tongpunt niet netjes bovenin net achter de achtertanden. Wanneer zuurstof niet door de neus maar door de mond gaat, komen bacteriën, virussen gemakkelijk in de longen en wordt de lucht niet verwarmd. Hierdoor kan uw kind sneller ziek worden. Zelfs bij hele jonge kinderen is het van belang ze correct te leren ademen. De tong moet dan volledig in de mondbodem liggen. Hierdoor kan de bovenkaak niet voldoende druk krijgen om te groeien en de tong tegen de ondertanden gaan drukken. En zo zijn er nog tal van mogelijkheden waardoor de spieren in onbalans komen, wat uiteindelijk ook effect kan hebben op de spraak.

Logopedie
Als u twijfelt over de mondgewoonten en/ of ontwikkeling van de spieren van het gezicht en/of de ademhaling van uw kind dan kunt u contact opnemen met de logopedist of uw kind direct aanmelden (aanmeldingsformulier). Werken aan taal, spraak en stem bij de logopedie is werken aan een betere communicatie.